General Knowledge for Competitive Exam

General Knowledge for Competitive Exam

General Knowledge for Competitive Exam

General Knowledge

General Knowledge

General Knowledge – Waterfalls and Rivers in India

Q1. Which is the highest waterfall in India?
  • A. Jog Falls
  • B. Kunchikal Falls
  • C. Dudhsagar Falls
  • D. Athirappilly Falls
Correct Answer: B. Kunchikal Falls
Q2. Sivasamudram waterfall is situated on which river?
  • A. Krishna
  • B. Godavari
  • C. Kaveri
  • D. Narmada
Correct Answer: C. Kaveri
Q3. Which large freshwater lake is situated between the deltas of Krishna and Godavari?
  • A. Chilika Lake
  • B. Pulicat Lake
  • C. Vembanad Lake
  • D. Kolleru Lake
Correct Answer: D. Kolleru Lake
Q4. Dhua Kund falls (Smoke Kund Falls) of Bihar are built on which river?
  • A. Son River
  • B. Punpun River
  • C. Kao River
  • D. Falgu River
Correct Answer: C. Kao River
Q5. The Dhuandhar falls of Madhya Pradesh are on which river?
  • A. Tapti
  • B. Mahanadi
  • C. Narmada
  • D. Godavari
Correct Answer: C. Narmada
Q6. In which state are Jog Falls located?
  • A. Kerala
  • B. Maharashtra
  • C. Karnataka
  • D. Goa
Correct Answer: C. Karnataka
Q7. In which state is India’s highest waterfall (Kunchikal Falls) found?
  • A. Karnataka
  • B. Tamil Nadu
  • C. Andhra Pradesh
  • D. Kerala
Correct Answer: A. Karnataka
Q8. Which is the largest freshwater lake in the world?
  • A. Lake Superior
  • B. Lake Victoria
  • C. Lake Baikal
  • D. Caspian Sea
Correct Answer: C. Lake Baikal
Q9. Where are Hogenakkal falls found?
  • A. Kerala
  • B. Karnataka
  • C. Andhra Pradesh
  • D. Tamil Nadu
Correct Answer: D. Tamil Nadu
Q10. River Sharavathi plunges as which waterfall?
  • A. Kunchikal
  • B. Dudhsagar
  • C. Gersoppa
  • D. Shivanasamudra
Correct Answer: C. Gersoppa
Q11. Which of the following rivers originates in India and ends in India?
  • A. Brahmaputra
  • B. Indus
  • C. Kosi
  • D. Chambal
Correct Answer: D. Chambal
Q12. Which river is called Dakshin Ganga (or Vridha Ganga/Budi Ganga)?
  • A. Krishna
  • B. Kaveri
  • C. Mahanadi
  • D. Godavari
Correct Answer: D. Godavari
Q13. Indira Sagar Dam in Madhya Pradesh is situated on which river?
  • A. Tapti
  • B. Mahi
  • C. Narmada
  • D. Chambal
Correct Answer: C. Narmada
Q14. Krishna Raja Sagara Dam in Karnataka is on which river?
  • A. Kaveri
  • B. Krishna
  • C. Tungabhadra
  • D. Godavari
Correct Answer: A. Kaveri
Q15. Which river is the home of freshwater dolphins?
  • A. Yamuna
  • B. Brahmaputra
  • C. Ganga
  • D. Godavari
Correct Answer: C. Ganga
Q16. On which river is Ajmer situated?
  • A. Banas
  • B. Sabarmati
  • C. Luni
  • D. Mahi
Correct Answer: C. Luni
Q17. Aizawl is situated on the bank of which river?
  • A. Barak River
  • B. Tlawng River
  • C. Tuirial River
  • D. Gomati River
Correct Answer: B. Tlawng River
Q18. At which place do Alaknanda and Bhagirathi meet to form the Ganga?
  • A. Rudraprayag
  • B. Karnaprayag
  • C. Nandprayag
  • D. Devprayag
Correct Answer: D. Devprayag
Q19. Which dam is situated on the Ganga river?
  • A. Bhakra Nangal Dam
  • B. Hirakud Dam
  • C. Tehri Dam
  • D. Sardar Sarovar Dam
Correct Answer: C. Tehri Dam
Q20. Which is the longest river in the world?
  • A. Amazon
  • B. Yangtze
  • C. Mississippi
  • D. Nile
Correct Answer: D. Nile
Q21. Which river is known as the “Ganga of the South”?
  • A. Kaveri
  • B. Krishna
  • C. Godavari
  • D. Penna
Correct Answer: C. Godavari
Q22. The river Indus flows through which of the following states/UTs in India?
  • A. Punjab
  • B. Himachal Pradesh
  • C. Jammu & Kashmir
  • D. Uttarakhand
Correct Answer: C. Jammu & Kashmir
Q23. Kaveri river originates from where?
  • A. Kerala
  • B. Tamil Nadu
  • C. Karnataka
  • D. Maharashtra
Correct Answer: C. Karnataka
Q24. Which river is called the Sorrow of Bihar?
  • A. Gandak
  • B. Son
  • C. Kosi
  • D. Bagmati
Correct Answer: C. Kosi
Q25. Harike Barrage is situated at the confluence of which rivers?
  • A. Ravi and Chenab
  • B. Jhelum and Ravi
  • C. Beas and Sutlej
  • D. Chenab and Sutlej
Correct Answer: C. Beas and Sutlej

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *