Railway Recruitment Board - General Knowledge

RRB NTPC General Knowledge

RRB NTPC General Knowledge – Rivers, Lakes, Dams & Plateaus

Q1. Which of these cities is situated on the banks of the river Ganga?
  • A. Bengaluru
  • B. Chennai
  • C. Patna
  • D. Hyderabad
Correct Answer: Option C – Patna
Q2. Which is India’s largest freshwater lake?
  • A. Wular Lake
  • B. Dal Lake
  • C. Chilika Lake
  • D. Pulicat Lake
Correct Answer: Option A – Wular Lake (Jammu and Kashmir)
Q3. Chilika Lake is located in which Indian state?
  • A. West Bengal
  • B. Andhra Pradesh
  • C. Odisha
  • D. Tamil Nadu
Correct Answer: Option C – Odisha
Q4. Which is India’s highest motorable pass?
  • A. Rohtang Pass
  • B. Nathu La Pass
  • C. Khardung La Pass
  • D. Zoji La Pass
Correct Answer: Option C – Khardung La Pass
Q5. Where is the Nathu La Pass located?
  • A. Arunachal Pradesh
  • B. Sikkim
  • C. Uttarakhand
  • D. Himachal Pradesh
Correct Answer: Option B – Sikkim
Q6. Salal Hydroelectric Power Plant is built on which river?
  • A. Jhelum River
  • B. Ravi River
  • C. Chenab River
  • D. Beas River
Correct Answer: Option C – Chenab River
Q7. Sivasamudram Hydroelectric Power Plant is situated on which river?
  • A. Krishna River
  • B. Cauvery River
  • C. Godavari River
  • D. Tungabhadra River
Correct Answer: Option B – Cauvery River
Q8. Bhakra Nangal Dam is built on the Sutlej river in which state?
  • A. Haryana
  • B. Punjab
  • C. Rajasthan
  • D. Himachal Pradesh
Correct Answer: Option B – Punjab
Q9. Which is the largest plateau in India?
  • A. Malwa Plateau
  • B. Chhota Nagpur Plateau
  • C. Deccan Plateau
  • D. Baghelkhand Plateau
Correct Answer: Option C – Deccan Plateau
Q10. The Chhota Nagpur Plateau is primarily located in which Indian state?
  • A. Chhattisgarh
  • B. Bihar
  • C. Jharkhand
  • D. Odisha
Correct Answer: Option C – Jharkhand

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *