Railway Recruitment Board - General Knowledge

RRB NTPC General Knowledge

RRB NTPC General Knowledge – Polity & Constitution

Q1. Un-touchability comes under which article?
  • A. Article 14
  • B. Article 17
  • C. Article 19
  • D. Article 21
Correct Answer: Option B – Article 17
Q2. Under which article does the President appoint the Attorney General?
  • A. Article 72
  • B. Article 74
  • C. Article 76
  • D. Article 80
Correct Answer: Option C – Article 76
Q3. Under which article can the Supreme Court review its own judgments or orders (Judicial Review)?
  • A. Article 124
  • B. Article 137
  • C. Article 143
  • D. Article 131
Correct Answer: Option B – Article 137
Q4. Minorities come under which articles?
  • A. Article 14 and 15
  • B. Article 23 and 24
  • C. Article 29 and Article 30
  • D. Article 32 and 33
Correct Answer: Option C – Article 29 and Article 30
Q5. The President’s power to reduce a sentence (pardon power) comes under which article?
  • A. Article 61
  • B. Article 72
  • C. Article 74
  • D. Article 161
Correct Answer: Option B – Article 72
Q6. The end of titles comes under which article?
  • A. Article 15
  • B. Article 16
  • C. Article 17
  • D. Article 18
Correct Answer: Option D – Article 18
Q7. Which article gives the President the power to appoint a Governor as the administrator of an adjacent Union Territory?
  • A. Article 239(2)
  • B. Article 240
  • C. Article 241
  • D. Article 244
Correct Answer: Option A – Article 239(2)
Q8. Freedom of expression comes under which article?
  • A. Article 19
  • B. Article 20
  • C. Article 21
  • D. Article 22
Correct Answer: Option A – Article 19
Q9. Can a Governor pardon or reduce a sentence, and under which article?
  • A. Yes, they can fully pardon any sentence under Article 72
  • B. No, they have no pardon power
  • C. Yes, they can reduce or change the sentence but cannot pardon a death sentence, under Article 161
  • D. Yes, they can pardon a death sentence under Article 161
Correct Answer: Option C – Yes, they can reduce or change the sentence but cannot pardon a death sentence, under Article 161
Q10. Freedom of religion is given in which articles?
  • A. Articles 14 to 18
  • B. Articles 19 to 22
  • C. Articles 23 to 24
  • D. Articles 25 to 28
Correct Answer: Option D – Articles 25 to 28

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *