Railway Recruitment Board - General Knowledge

RRB NTPC General Knowledge

RRB NTPC General Knowledge – Awards, Honors and Temples

Q1. Who was given the first Param Vir Chakra?
  • A. Captain Vikram Batra
  • B. Major Somnath Sharma
  • C. Second Lieutenant Arun Khetarpal
  • D. Major Shaitan Singh
Correct Answer: Option B – Major Somnath Sharma
Q2. Who was given the first Rajiv Gandhi Khel Ratna Award?
  • A. Sachin Tendulkar
  • B. Geet Sethi
  • C. Viswanathan Anand
  • D. Leander Paes
Correct Answer: Option C – Viswanathan Anand
Q3. Who was given the first National Film Award?
  • A. Devika Rani
  • B. Nargis Dutt
  • C. Meena Kumari
  • D. Madhubala
Correct Answer: Option A – Devika Rani
Q4. Who received the first Pandit Jawaharlal Nehru Award?
  • A. Mother Teresa
  • B. U Thant
  • C. Nelson Mandela
  • D. Martin Luther King Jr.
Correct Answer: Option B – U Thant
Q5. Who was given the first Booker Prize (from India)?
  • A. Salman Rushdie
  • B. Kiran Desai
  • C. Arundhati Roy
  • D. Aravind Adiga
Correct Answer: Option C – Arundhati Roy
Q6. The first Jnanpith Award was given to a writer of which language?
  • A. Hindi
  • B. Bengali
  • C. Malayalam
  • D. Kannada
Correct Answer: Option C – Malayalam
Q7. Who was the first Indian to receive the Ramon Magsaysay Award?
  • A. Vinoba Bhave
  • B. Baba Amte
  • C. Jayaprakash Narayan
  • D. Kiran Bedi
Correct Answer: Option A – Vinoba Bhave
Q8. Who was given the first Mahatma Gandhi Peace Prize?
  • A. Nelson Mandela
  • B. Julius Nyerere
  • C. Desmond Tutu
  • D. John Hume
Correct Answer: Option B – Julius Nyerere
Q9. Who received the first Times of India Film Award?
  • A. Aamir Khan
  • B. Salman Khan
  • C. Shahrukh Khan
  • D. Hrithik Roshan
Correct Answer: Option C – Shahrukh Khan
Q10. Who was honored with the Lata Mangeshkar Award 2023?
  • A. Asha Bhosle
  • B. Suresh Wadkar
  • C. Sonu Nigam
  • D. Shreya Ghoshal
Correct Answer: Option B – Suresh Wadkar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *