RRB NTPC General Knowledge – Awards, Honors and Temples
Q1. Who was given the first Param Vir Chakra?
Correct Answer: Option B – Major Somnath Sharma
Q2. Who was given the first Rajiv Gandhi Khel Ratna Award?
Correct Answer: Option C – Viswanathan Anand
Q3. Who was given the first National Film Award?
Correct Answer: Option A – Devika Rani
Q4. Who received the first Pandit Jawaharlal Nehru Award?
Correct Answer: Option B – U Thant
Q5. Who was given the first Booker Prize (from India)?
Correct Answer: Option C – Arundhati Roy
Q6. The first Jnanpith Award was given to a writer of which language?
Correct Answer: Option C – Malayalam
Q7. Who was the first Indian to receive the Ramon Magsaysay Award?
Correct Answer: Option A – Vinoba Bhave
Q8. Who was given the first Mahatma Gandhi Peace Prize?
Correct Answer: Option B – Julius Nyerere
Q9. Who received the first Times of India Film Award?
Correct Answer: Option C – Shahrukh Khan
Q10. Who was honored with the Lata Mangeshkar Award 2023?
Correct Answer: Option B – Suresh Wadkar
