RRB NTPC General Knowledge – Rivers, Lakes, Dams & Plateaus
Q1. Which of these cities is situated on the banks of the river Ganga?
Correct Answer: Option C – Patna
Q2. Which is India’s largest freshwater lake?
Correct Answer: Option A – Wular Lake (Jammu and Kashmir)
Q3. Chilika Lake is located in which Indian state?
Correct Answer: Option C – Odisha
Q4. Which is India’s highest motorable pass?
Correct Answer: Option C – Khardung La Pass
Q5. Where is the Nathu La Pass located?
Correct Answer: Option B – Sikkim
Q6. Salal Hydroelectric Power Plant is built on which river?
Correct Answer: Option C – Chenab River
Q7. Sivasamudram Hydroelectric Power Plant is situated on which river?
Correct Answer: Option B – Cauvery River
Q8. Bhakra Nangal Dam is built on the Sutlej river in which state?
Correct Answer: Option B – Punjab
Q9. Which is the largest plateau in India?
Correct Answer: Option C – Deccan Plateau
Q10. The Chhota Nagpur Plateau is primarily located in which Indian state?
Correct Answer: Option C – Jharkhand
