General Knowledge for Competitive Exam – National Parks in India

General Knowledge for Competitive Exam

General Knowledge for Competitive Exam

General Knowledge

General Knowledge

General Knowledge – National Parks in India

Q1. Where is Simlipal National Park located?
  • A. Jharkhand
  • B. Odisha
  • C. West Bengal
  • D. Chhattisgarh
Correct Answer: B. Odisha
Q2. Which of the following Tiger Reserves is in Odisha?
  • A. Kanha Tiger Reserve
  • B. Pench Tiger Reserve
  • C. Satkosia Tiger Reserve
  • D. Bandhavgarh Tiger Reserve
Correct Answer: C. Satkosia Tiger Reserve
Q3. Where is Panna National Park located?
  • A. Uttar Pradesh
  • B. Rajasthan
  • C. Madhya Pradesh
  • D. Chhattisgarh
Correct Answer: C. Madhya Pradesh
Q4. Where is Buxa National Park located?
  • A. Meghalaya
  • B. Sikkim
  • C. Assam
  • D. West Bengal
Correct Answer: D. West Bengal
Q5. Where is Orang National Park situated?
  • A. Rajasthan
  • B. Maharashtra
  • C. Madhya Pradesh
  • D. Assam
Correct Answer: D. Assam
Q6. Gir National Park, famous for Asiatic lions, is located where?
  • A. Gujarat
  • B. Uttar Pradesh
  • C. Maharashtra
  • D. Madhya Pradesh
Correct Answer: A. Gujarat
Q7. Where is Ranthambore National Park located?
  • A. Jharkhand
  • B. Rajasthan
  • C. West Bengal
  • D. Odisha
Correct Answer: B. Rajasthan
Q8. Where is Manas National Park located?
  • A. Uttarakhand
  • B. Himachal Pradesh
  • C. Assam
  • D. Madhya Pradesh
Correct Answer: C. Assam
Q9. Where is Keoladeo (Ghana) National Park located?
  • A. Karnataka
  • B. Andhra Pradesh
  • C. Kerala
  • D. Rajasthan
Correct Answer: D. Rajasthan
Q10. Where are Palani Hills National Park located?
  • A. Tamil Nadu
  • B. Himachal Pradesh
  • C. Jammu & Kashmir
  • D. Uttarakhand
Correct Answer: A. Tamil Nadu
Q11. Which is the largest national park in India by area and altitude?
  • A. Karnataka
  • B. Hemis National Park, Ladakh
  • C. Andhra Pradesh
  • D. Kerala
Correct Answer: B. Hemis National Park, Ladakh
Q12. Where is Salim Ali National Park located?
  • A. Lions
  • B. Jammu & Kashmir
  • C. Cows
  • D. Elephants
Correct Answer: B. Jammu & Kashmir
Q13. Where is Nagarhole National Park situated?
  • A. Haryana
  • B. Madhya Pradesh
  • C. Uttar Pradesh
  • D. Karnataka
Correct Answer: D. Karnataka
Q14. Kanha National Park is famous for which animal?
  • A. Tigers
  • B. Lions
  • C. Elephants
  • D. Cows
Correct Answer: A. Tigers
Q15. Where is Sariska National Park situated?
  • A. Madhya Pradesh
  • B. Haryana
  • C. Uttar Pradesh
  • D. Rajasthan
Correct Answer: D. Rajasthan
Q16. In which year was Project Tiger started?
  • A. 1973
  • B. 2000
  • C. 1980
  • D. 1990
Correct Answer: A. 1973

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *