SCERT D. El. Ed 2026 - Reasoning

SCERT D. El. Ed 2026 – Reasoning

SCERT D. El. Ed 2026 – Reasoning

Reasoning & Logical Series

Q1. Find the missing term in the alphabet series: B, E, H, K, ___
  • A. L
  • B. M
  • C. N
  • D. O
Correct Answer: C. N
Q2. Find the next term in the number series: 3, 6, 12, 24, ___
  • A. 36
  • B. 42
  • C. 48
  • D. 50
Correct Answer: C. 48
Q3. Find the missing term: 1, 4, 9, 16, 25, ___
  • A. 30
  • B. 36
  • C. 49
  • D. 64
Correct Answer: B. 36
Q4. Find the next term in the alphanumeric series: A1, C3, E5, G7, ___
  • A. H8
  • B. I9
  • C. J10
  • D. K11
Correct Answer: B. I9
Q5. Find the next term in the series: 2, 5, 10, 17, 26, ___
  • A. 35
  • B. 36
  • C. 37
  • D. 38
Correct Answer: C. 37
Q6. Find the next letter in the series: Z, X, V, T, R, ___
  • A. O
  • B. P
  • C. Q
  • D. S
Correct Answer: B. P
Q7. Find the missing letter: A, C, F, J, O, ___
  • A. T
  • B. U
  • C. V
  • D. W
Correct Answer: B. U
Q8. Find the next term: AZ, BY, CX, DW, ___
  • A. EU
  • B. EV
  • C. FV
  • D. FU
Correct Answer: B. EV
Q9. Find the next term in the Fibonacci-like sequence: 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, ___
  • A. 18
  • B. 20
  • C. 21
  • D. 24
Correct Answer: C. 21
Q10. Find the missing term in the series: 2, 3, 5, 9, 17, ___
  • A. 25
  • B. 31
  • C. 33
  • D. 34
Correct Answer: C. 33
Q11. Find the next term: 7, 12, 17, 22, 27, ___
  • A. 30
  • B. 32
  • C. 34
  • D. 37
Correct Answer: B. 32
Q12. Find the missing term: 5, 11, 23, 47, ___
  • A. 92
  • B. 94
  • C. 95
  • D. 96
Correct Answer: C. 95
Q13. Find the next term: 1, 8, 27, 64, ___
  • A. 100
  • B. 125
  • C. 144
  • D. 216
Correct Answer: B. 125
Q14. Find the next letter: B, D, G, K, ___
  • A. O
  • B. P
  • C. Q
  • D. R
Correct Answer: B. P
Q15. Find the missing term: 100, 90, 81, 73, ___
  • A. 64
  • B. 65
  • C. 66
  • D. 68
Correct Answer: C. 66
Q16. Find the next term: 2, 6, 12, 20, 30, ___
  • A. 40
  • B. 42
  • C. 44
  • D. 46
Correct Answer: B. 42
Q17. Find the missing letter: C, F, I, L, ___
  • A. M
  • B. N
  • C. O
  • D. P
Correct Answer: C. O
Q18. Find the next term: 0, 1, 4, 9, 16, ___
  • A. 20
  • B. 23
  • C. 25
  • D. 27
Correct Answer: C. 25
Q19. Find the missing term: 1, 3, 7, 15, 31, ___
  • A. 47
  • B. 60
  • C. 63
  • D. 65
Correct Answer: C. 63
Q20. Find the next letter: A, B, D, G, K, ___
  • A. N
  • B. O
  • C. P
  • D. Q
Correct Answer: C. P
Q21. Find the next term: 4, 9, 16, 25, 36, ___
  • A. 42
  • B. 45
  • C. 49
  • D. 64
Correct Answer: C. 49
Q22. Find the missing term: 120, 99, 80, 63, ___
  • A. 46
  • B. 48
  • C. 50
  • D. 52
Correct Answer: B. 48
Q23. Find the next term: 2, 4, 8, 16, 32, ___
  • A. 48
  • B. 60
  • C. 64
  • D. 72
Correct Answer: C. 64
Q24. Find the missing letter: Z, W, T, Q, ___
  • A. M
  • B. N
  • C. O
  • D. P
Correct Answer: B. N
Q25. Find the next term: 6, 11, 21, 36, 56, ___
  • A. 76
  • B. 81
  • C. 82
  • D. 90
Correct Answer: B. 81

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *