SCERT D. El. Ed 2026 - Reasoning

SCERT D. El. Ed 2026 – Reasoning

SCERT D. El. Ed 2026 – Reasoning

Coding & Decoding

Q1. In a certain code, MANGO is written as NBOIP. What is the code for APPLE?
  • A. BQQMF
  • B. BORMF
  • C. BPQMF
  • D. CQQMF
Correct Answer: A. BQQMF
Q2. If BOOK is coded as 2-15-15-11, what is the code for DOOR?
  • A. 4-14-14-18
  • B. 4-15-15-18
  • C. 5-15-15-18
  • D. 4-15-15-19
Correct Answer: B. 4-15-15-18
Q3. In a code, ROSE is coded as 6251 and FAWN as 3479. What is the code for WORE?
  • A. 7261
  • B. 7216
  • C. 7621
  • D. 6271
Correct Answer: A. 7261
Q4. If CAT is coded as DBU, what is the code for DOG?
  • A. EPH
  • B. EPF
  • C. EOH
  • D. FPI
Correct Answer: A. EPH
Q5. If LOVE is written as MPWF, then HATE will be written as:
  • A. IBUF
  • B. IBVF
  • C. IBTF
  • D. JBUF
Correct Answer: A. IBUF
Q6. In a code, CAT = 24 and DOG = 26. What is BAT?
  • A. 22
  • B. 23
  • C. 24
  • D. 25
Correct Answer: B. 23
Q7. In a code, ZEBRA is written as YDAQZ. How is LION written?
  • A. KHNM
  • B. KGNM
  • C. MJPO
  • D. KHMO
Correct Answer: A. KHNM
Q8. If “sky is blue” = “pqr lmn xyz” and “blue is cold” = “xyz lmn abc”, what is the code for “cold”?
  • A. pqr
  • B. lmn
  • C. xyz
  • D. abc
Correct Answer: D. abc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *