General Knowledge for Competitive Exam

General Knowledge for Competitive Exam

General Knowledge for Competitive Exam

General Knowledge

General Knowledge

General Knowledge for Competitive Exam – Environment

Q1. The recently discussed Hilsa fish is the national fish of which country?
  • A. India
  • B. Bangladesh
  • C. Myanmar
  • D. Sri Lanka
Correct Answer: B. Bangladesh
Q2. Which is India’s first port to start the production of green hydrogen?
  • A. Kandla Port
  • B. V.O. Chidambaranar Port
  • C. Jawaharlal Nehru Port
  • D. Paradip Port
Correct Answer: B. V.O. Chidambaranar Port
Q3. How old are the remains of the Harappan civilization found in Jaisalmer?
  • A. Approximately 2,500 years old
  • B. Approximately 3,000 years old
  • C. Approximately 4,500 years old
  • D. Approximately 5,500 years old
Correct Answer: C. Approximately 4,500 years old
Q4. In which state was a new species of horned frog discovered?
  • A. Kerala
  • B. Assam
  • C. Meghalaya
  • D. Arunachal Pradesh
Correct Answer: D. Arunachal Pradesh
Q5. In which country was the world’s oldest known cave painting found?
  • A. France
  • B. Spain
  • C. Indonesia
  • D. India
Correct Answer: C. Indonesia
Q6. Where was the new eel species named ‘Ophichthus susai’ discovered?
  • A. On the coast of Kerala
  • B. On the coast of Odisha
  • C. On the coast of Gujarat
  • D. On the coast of Tamil Nadu
Correct Answer: B. On the coast of Odisha
Q7. Where was India’s first grassland bird census conducted?
  • A. Jim Corbett National Park
  • B. Kanha National Park
  • C. Kaziranga National Park, Assam
  • D. Keoladeo National Park
Correct Answer: C. Kaziranga National Park, Assam
Q8. Which city won the title of the cleanest city for the 8th consecutive time in 2025?
  • A. Surat
  • B. Mysuru
  • C. Indore
  • D. Bhopal
Correct Answer: C. Indore
Q9. Where was the first General Assembly of the International Big Cat Alliance (IBCA) held?
  • A. New Delhi
  • B. Mumbai
  • C. Bengaluru
  • D. Hyderabad
Correct Answer: A. New Delhi
Q10. According to the World Energy Report, what is India’s position as the world’s largest biofuel user in 2024?
  • A. 1st
  • B. 2nd
  • C. 3rd
  • D. 4th
Correct Answer: D. 4th

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *