SCERT D. El. Ed 2026 - Reasoning

SCERT D. El. Ed 2026 – Reasoning

SCERT D. El. Ed 2026 – Reasoning

Number & Letter Patterns

Q1. Identify the rule and find the next term in the arithmetic sequence: 7, 12, 17, 22, 27, ___
  • A. 30
  • B. 32
  • C. 34
  • D. 36
Correct Answer: B. 32
Q2. Find the next term in the geometric sequence: 3, 6, 12, 24, 48, ___
  • A. 60
  • B. 72
  • C. 96
  • D. 108
Correct Answer: C. 96
Q3. Find the next term in the mixed sequence: 2, 3, 5, 9, 17, ___
  • A. 25
  • B. 31
  • C. 33
  • D. 35
Correct Answer: C. 33
Q4. Find the missing term: 4, 9, 16, ___, 36
  • A. 20
  • B. 23
  • C. 25
  • D. 27
Correct Answer: C. 25
Q5. Find the next two terms: 11, 22, 33, 44, ___, ___
  • A. 55, 66
  • B. 54, 65
  • C. 56, 67
  • D. 50, 60
Correct Answer: A. 55, 66
Q6. Find the next term: 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, ___
  • A. 28
  • B. 34
  • C. 32
  • D. 40
Correct Answer: B. 34
Q7. Find the next letter: Z, X, V, T, R, ___
  • A. O
  • B. P
  • C. Q
  • D. S
Correct Answer: B. P
Q8. Find the missing letter: A, C, F, J, O, ___
  • A. T
  • B. U
  • C. V
  • D. W
Correct Answer: B. U
Q9. Find the next term in the pattern: AZ, BY, CX, DW, ___
  • A. EU
  • B. EV
  • C. FU
  • D. FV
Correct Answer: B. EV
Q10. Find the next term: 0, 3, 8, 15, 24, ___
  • A. 32
  • B. 33
  • C. 35
  • D. 36
Correct Answer: C. 35
Q11. Find the missing term: 5, 10, 20, 40, ___, 160
  • A. 60
  • B. 70
  • C. 80
  • D. 90
Correct Answer: C. 80
Q12. Find the next term: 1, 4, 27, 256, ___
  • A. 625
  • B. 1024
  • C. 3125
  • D. 512
Correct Answer: C. 3125
Q13. Find the next letter: B, D, F, H, J, ___
  • A. K
  • B. L
  • C. M
  • D. N
Correct Answer: B. L
Q14. Find the missing letter: A, E, I, M, ___
  • A. O
  • B. P
  • C. Q
  • D. R
Correct Answer: C. Q
Q15. Find the next term: 1, 9, 25, 49, ___
  • A. 64
  • B. 81
  • C. 100
  • D. 121
Correct Answer: B. 81
Q16. Find the next term in the alphanumeric series: A2, B4, C6, D8, ___
  • A. E9
  • B. E10
  • C. F10
  • D. F12
Correct Answer: B. E10
Q17. Find the missing term: 2, 9, 28, 65, ___
  • A. 121
  • B. 125
  • C. 126
  • D. 130
Correct Answer: C. 126
Q18. Find the next letter group: AB, DE, GH, JK, ___
  • A. LM
  • B. MN
  • C. NO
  • D. OP
Correct Answer: B. MN
Q19. Find the missing term: 90, 80, 71, 63, ___
  • A. 54
  • B. 55
  • C. 56
  • D. 57
Correct Answer: C. 56
Q20. Find the next term: 1, 3, 7, 13, 21, ___
  • A. 29
  • B. 31
  • C. 33
  • D. 35
Correct Answer: B. 31
Q21. Find the next term: 5, 7, 11, 19, 35, ___
  • A. 65
  • B. 67
  • C. 69
  • D. 71
Correct Answer: B. 67
Q22. Find the missing term: 10, 15, 25, 40, ___, 85
  • A. 55
  • B. 60
  • C. 65
  • D. 70
Correct Answer: B. 60
Q23. Find the next letter: A, Z, B, Y, C, X, ___
  • A. D
  • B. W
  • C. E
  • D. V
Correct Answer: A. D
Q24. Find the next term: 2, 6, 12, 20, 30, ___
  • A. 38
  • B. 40
  • C. 42
  • D. 44
Correct Answer: C. 42
Q25. Find the missing term: 100, 81, 64, 49, ___, 25
  • A. 35
  • B. 36
  • C. 40
  • D. 42
Correct Answer: B. 36

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *