Railway Recruitment Board - General Knowledge

RRB NTPC General Knowledge

RRB NTPC General Knowledge

RRB NTPC General Knowledge

Q1. Who was the founder of the Indian National Congress?
  • A. Mahatma Gandhi
  • B. Sir A.O. Hume
  • C. Annie Besant
  • D. Womesh Chandra Bonnerjee
Correct Answer: Option B – Sir A.O. Hume
Q2. When was the Indian National Congress established?
  • A. On December 28, 1885
  • B. On August 15, 1947
  • C. On January 26, 1950
  • D. On October 2, 1869
Correct Answer: Option A – On December 28, 1885
Q3. Which scheme aims to provide financial assistance in education to children from economically weaker sections?
  • A. Beti Bachao Beti Padhao
  • B. Mid-Day Meal Scheme
  • C. National Means Cum-Merit Scholarship Scheme
  • D. Sarva Shiksha Abhiyan
Correct Answer: Option C – National Means Cum-Merit Scholarship Scheme
Q4. Which of the following is not included in the Union List in the Seventh Schedule of the Indian Constitution?
  • A. Banking
  • B. Insurance
  • C. Public Health
  • D. Defense
Correct Answer: Option C – Public Health
Q5. Which government scheme has been designed to promote entrepreneurship and innovation among the youth in India?
  • A. Make in India
  • B. Startup India
  • C. Digital India
  • D. Skill India
Correct Answer: Option B – Startup India
Q6. At least how many times a year is the session of the Lok Sabha called?
  • A. At least once
  • B. At least twice (the gap between any two meetings cannot exceed 6 months)
  • C. At least three times
  • D. At least four times
Correct Answer: Option B – At least twice
Q7. From where have the Directive Principles of State Policy (DPSP) been taken?
  • A. From Britain
  • B. From Ireland
  • C. From USSR
  • D. From Canada
Correct Answer: Option B – From Ireland
Q8. From where have the Fundamental Rights been taken?
  • A. From America
  • B. From France
  • C. From Australia
  • D. From South Africa
Correct Answer: Option A – From America
Q9. In case of a conflict between Fundamental Rights and Directive Principles of State Policy, whose word will prevail?
  • A. Directive Principles of State Policy
  • B. Fundamental Rights
  • C. The President’s Decision
  • D. State Government’s Decision
Correct Answer: Option B – Fundamental Rights
Q10. What is the main objective of the National Rural Employment Guarantee Act (NREGA)?
  • A. To provide free electricity to rural areas
  • B. To enhance livelihood security in rural areas by providing at least 100 days of guaranteed wage employment
  • C. To provide free health insurance to farmers
  • D. To build concrete roads in all villages
Correct Answer: Option B is correct.
Q11. After 2020, what is the maximum number of members the Lok Sabha can have?
  • A. 545
  • B. 550
  • C. 552
  • D. 543
Correct Answer: Option B – 550
Q12. Panchayati Raj is a subject of which list?
  • A. Union List
  • B. State List
  • C. Concurrent List
  • D. Residuary Powers List
Correct Answer: Option B – State List
Q13. Marriage, divorce, and adoption come under which list of the Indian Constitution?
  • A. Union List
  • B. State List
  • C. Concurrent List
  • D. Residuary List
Correct Answer: Option A – Union List
Q14. Which scheme provides loans to Micro, Small and Medium Enterprises (MSMEs)?
  • A. Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana
  • B. Pradhan Mantri Mudra Yojana
  • C. Atal Pension Yojana
  • D. Stand-Up India Scheme
Correct Answer: Option B – Pradhan Mantri Mudra Yojana
Q15. The provisions of Schedule 6 of the Constitution do not apply to which of these states?
  • A. Tripura
  • B. Assam
  • C. Meghalaya
  • D. Manipur
Correct Answer: Option D – Manipur (Mizoram is included instead)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *