RRB NTPC General Knowledge
Q1. Who was the founder of the Indian National Congress?
Correct Answer: Option B – Sir A.O. Hume
Q2. When was the Indian National Congress established?
Correct Answer: Option A – On December 28, 1885
Q3. Which scheme aims to provide financial assistance in education to children from economically weaker sections?
Correct Answer: Option C – National Means Cum-Merit Scholarship Scheme
Q4. Which of the following is not included in the Union List in the Seventh Schedule of the Indian Constitution?
Correct Answer: Option C – Public Health
Q5. Which government scheme has been designed to promote entrepreneurship and innovation among the youth in India?
Correct Answer: Option B – Startup India
Q6. At least how many times a year is the session of the Lok Sabha called?
Correct Answer: Option B – At least twice
Q7. From where have the Directive Principles of State Policy (DPSP) been taken?
Correct Answer: Option B – From Ireland
Q8. From where have the Fundamental Rights been taken?
Correct Answer: Option A – From America
Q9. In case of a conflict between Fundamental Rights and Directive Principles of State Policy, whose word will prevail?
Correct Answer: Option B – Fundamental Rights
Q10. What is the main objective of the National Rural Employment Guarantee Act (NREGA)?
Correct Answer: Option B is correct.
Q11. After 2020, what is the maximum number of members the Lok Sabha can have?
Correct Answer: Option B – 550
Q12. Panchayati Raj is a subject of which list?
Correct Answer: Option B – State List
Q13. Marriage, divorce, and adoption come under which list of the Indian Constitution?
Correct Answer: Option A – Union List
Q14. Which scheme provides loans to Micro, Small and Medium Enterprises (MSMEs)?
Correct Answer: Option B – Pradhan Mantri Mudra Yojana
Q15. The provisions of Schedule 6 of the Constitution do not apply to which of these states?
Correct Answer: Option D – Manipur (Mizoram is included instead)
