Railway Recruitment Board - General Knowledge

RRB NTPC General Knowledge

RRB NTPC General Knowledge

RRB NTPC General Knowledge

Q1. In which part of the Indian Constitution does citizenship fall?
  • A. Part 1
  • B. Part 2
  • C. Part 3
  • D. Part 4
Correct Answer: Option B – Part 2
Q2. Which religion mainly celebrates the Saga Dawa festival?
  • A. Hinduism
  • B. Jainism
  • C. Buddhism
  • D. Sikhism
Correct Answer: Option C – Buddhism
Q3. Which scheme aims to provide financial assistance to farmers for irrigation purposes?
  • A. Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana
  • B. Pradhan Mantri Krishi Sinchayee Yojana
  • C. PM Kisan Samman Nidhi Yojana
  • D. Paramparagat Krishi Vikas Yojana
Correct Answer: Option B – Pradhan Mantri Krishi Sinchayee Yojana
Q4. Which schedule contains the names of the states of India and their territories?
  • A. First Schedule
  • B. Second Schedule
  • C. Third Schedule
  • D. Fourth Schedule
Correct Answer: Option A – First Schedule
Q5. Which scheme provides health insurance coverage for economically weaker sections?
  • A. Rashtriya Swasthya Bima Yojana
  • B. Ayushman Bharat Yojana
  • C. Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana
  • D. Aam Aadmi Bima Yojana
Correct Answer: Option B – Ayushman Bharat Yojana
Q6. In which schedule were the state land reform laws included to provide constitutional protection?
  • A. Seventh Schedule
  • B. Eighth Schedule
  • C. Ninth Schedule
  • D. Tenth Schedule
Correct Answer: Option C – Ninth Schedule (by First Constitutional Amendment 1951)
Q7. What should be the age of a person to contest the Lok Sabha elections?
  • A. 21 years
  • B. 25 years
  • C. 30 years
  • D. 35 years
Correct Answer: Option B – 25 years
Q8. Under which scheme is direct cash transfer provided to eligible farmers in India?
  • A. Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana
  • B. Pradhan Mantri Krishi Sinchayee Yojana
  • C. Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi Yojana (PM Kisan Yojana)
  • D. Rashtriya Krishi Vikas Yojana
Correct Answer: Option C – Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi Yojana (PM Kisan Yojana)
Q9. By whom can an individual minister be removed?
  • A. The Prime Minister
  • B. The Parliament
  • C. The President (on the advice of the Council of Ministers)
  • D. The Supreme Court
Correct Answer: Option C – By the President (on the advice of the Council of Ministers)
Q10. For a maximum of how much time can a person who is not a member of either house of Parliament be made a minister in India?
  • A. Three months
  • B. Six months
  • C. One year
  • D. Two years
Correct Answer: Option B – For six months
Q11. Which scheme was launched by the Government of India to provide affordable housing to the urban poor?
  • A. Pradhan Mantri Gramin Awas Yojana
  • B. Indira Awas Yojana
  • C. Pradhan Mantri Awas Yojana (PMAY)
  • D. Rajiv Awas Yojana
Correct Answer: Option C – Pradhan Mantri Awas Yojana (PMAY)
Q12. What is the minimum age to become the Prime Minister of India?
  • A. 21 years
  • B. 25 years
  • C. 30 years
  • D. 35 years
Correct Answer: Option B – 25 years
Q13. When was education, which was a state list subject, included in the concurrent list?
  • A. By the 42nd Constitutional Amendment Act 1976
  • B. By the 44th Constitutional Amendment Act 1978
  • C. By the 86th Constitutional Amendment Act 2002
  • D. By the 93rd Constitutional Amendment Act 2005
Correct Answer: Option A – By the 42nd Constitutional Amendment Act 1976
Q14. To whom is the Council of Ministers collectively responsible?
  • A. The President
  • B. The Prime Minister
  • C. The Rajya Sabha
  • D. The Lok Sabha
Correct Answer: Option D – To the Lok Sabha
Q15. On what basis are state-wise seats allotted in the Lok Sabha?
  • A. Based on the state’s area
  • B. Based on the state’s population
  • C. Based on the state’s economy
  • D. Based on the state’s literacy rate
Correct Answer: Option B – Based on the state’s population

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *