General Knowledge for Competitive Exam

General Knowledge for Competitive Exam

General Knowledge for Competitive Exam

General Knowledge

General Knowledge

General Knowledge for Competitive Exam – Military Exercises & Defense

Q1. Between which countries is the “Surya Kiran” exercise held?
  • A. India and Bangladesh
  • B. India and Sri Lanka
  • C. India and Nepal
  • D. India and Bhutan
Correct Answer: Option C – India and Nepal
Q2. Between which countries is the “Hand in Hand” exercise held?
  • A. India and Japan
  • B. India and USA
  • C. India and Russia
  • D. India and China
Correct Answer: Option D – India and China
Q3. Who developed the approved capable anti-drone CUAS grid system for the Indian Army?
  • A. DRDO
  • B. BHEL (Bharat Electronics Limited)
  • C. HAL (Hindustan Aeronautics Limited)
  • D. ISRO
Correct Answer: Option B – BHEL (Bharat Electronics Limited)
Q4. Which two new units were recently announced by the Indian Army?
  • A. Garuda Brigade and Trishul Battalion
  • B. Shakti Brigade and Vayu Battalion
  • C. Rudra Brigade and Bhairav Battalion
  • D. Agni Brigade and Prithvi Battalion
Correct Answer: Option C – Rudra Brigade and Bhairav Battalion
Q5. Where was the joint military exercise Indra 2025 held between India and Russia?
  • A. Pokhran, Rajasthan
  • B. Chandipur, Odisha
  • C. Bakloh, Himachal Pradesh
  • D. Mahajan Field Firing Range, Rajasthan
Correct Answer: Option D – Mahajan Field Firing Range, Rajasthan
Q6. Which missile was successfully test-fired by India from a rail-based mobile launcher?
  • A. BrahMos
  • B. Agni Prime
  • C. Prithvi II
  • D. Nirbhay
Correct Answer: Option B – Agni Prime
Q7. Who launched the AI-powered Command Center Decision Support System (DSS) for border security?
  • A. Indian Army
  • B. CRPF
  • C. Border Security Force (BSF)
  • D. ITBP
Correct Answer: Option C – Border Security Force (BSF)
Q8. Between which two countries is the naval exercise SLINEX conducted?
  • A. India and Singapore
  • B. India and Sri Lanka
  • C. India and Seychelles
  • D. India and Saudi Arabia
Correct Answer: Option B – India and Sri Lanka
Q9. Where will India’s first private helicopter final assembly line be established by the Tata Group?
  • A. Pune, Maharashtra
  • B. Hyderabad, Telangana
  • C. Tumakuru, Karnataka
  • D. Chennai, Tamil Nadu
Correct Answer: Option C – Tumakuru, Karnataka
Q10. Between which two countries is Exercise Konkan held?
  • A. India and France
  • B. India and Oman
  • C. India and Australia
  • D. India and the UK
Correct Answer: Option D – India and the UK
Q11. Between which countries is Exercise Maitree held (14th edition)?
  • A. India and Myanmar
  • B. India and Thailand
  • C. India and Maldives
  • D. India and Indonesia
Correct Answer: Option B – India and Thailand
Q12. Which private company developed India’s first indigenous Medium Machine Gun (MMG)?
  • A. Bharat Forge
  • B. Larsen & Toubro
  • C. Tata Advanced Systems
  • D. Lokesh Machines Limited
Correct Answer: Option D – Lokesh Machines Limited

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *